Scaffolds and rope descent systems · 1910.28 Duty to have fall protection and falling object protection
What is the trigger height for Scaffolds and rope descent systems · 1910.28 Duty to have fall protection and falling object protection?
For Scaffolds and rope descent systems, standard is 1910.28 Duty to have fall protection and falling object protection; trigger height is 4 feet (1.2 m) or more above a lower level; required protection once triggered is protected from falling by a personal fall arrest system; subpart is Subpart D —Walking-Working Surfaces; cfr paragraph is 29 CFR 1910.28(b)(12), recorded from its source on 2026-08-25; source re-checked 2026-11-01.
(12) Scaffolds and rope descent systems. The employer must ensure: (i) Each employee on a scaffold is protected from falling in accordance 29 CFR part 1926, subpart L; and (ii) Each employee using a rope descent system 4 feet (1.2 m) or more above a lower level is protected from falling by a personal fall arrest system.
— ecfr.gov, retrieved 2026-08-25
- Hazard situation
- Scaffolds and rope descent systems verified
- Standard
- 1910.28 Duty to have fall protection and falling object protection
- Trigger height
- 4 feet (1.2 m) or more above a lower level verified
- Required protection once triggered
- protected from falling by a personal fall arrest system verified
- Subpart
- Subpart D —Walking-Working Surfaces
- CFR paragraph
- 29 CFR 1910.28(b)(12) our reading
Values marked our reading are our classification of what the source says — the source does not print them in those words. The quote below is the evidence for each one; judge it yourself.
Source
- ecfr.govhttps://www.ecfr.gov/current/title-29/subtitle-B/chapter-XVII/part-1910/subpart-D/section-1910.28